www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Seriály » Působení Josefa Bicana v Hradci Králové » 2. díl - Bican i Zátopek v Hradci Králové, rok 1952

2. díl - Bican i Zátopek v Hradci Králové, rok 1952

Seriál o působení Josefa Bicana v Hradci Králové

Trenér Bican měl pro první mistrovský zápas připraven kádr těchto hráčů : Matys, Vondrouš - Andrejsek, Holman, Kosina, Krejčí, Racek, Hloucal, Bednář, Markvart, Bican, Pytlík, Špidlen, Michálek.

V neděli 16. března byl zahájen krajský přebor. Sokol Škoda Hradec Králové zahajoval soutěž v Třebechovicích s místní Koženou. 2500 diváků bylo zvědavo především na Bicana. Favorit nezaváhal, vyhrál 4:1, Bořek vstřelil dvě branky, jednu Bican a Michálek.

V dalším kole, ve hradeckém derby, před 4 500 diváky, Sokol Škoda porazil Slavii 3:1. Bican, Michálek a Bednář byli střelci branek, za Slavii Pajskr. Třetí kolo poslalo Škodu na hřiště svého největšího soupeře - Úpolenu Úpice. Ve tvrdém, ale slušném utkání hradečtí podlehli 1:2, především špatnou střelbou. Jedinou branku dal z pokutového kopu Bican.

Krajská soutěž nebyla pro Škodu žádnou procházkou růžovým sadem. Na Bicana se chtěli všichni „vytáhnout", podat co nejlepší výkon, někdy až na hranici svých možností. Pepi potvrdil, že i ve svých letech stále patří k nejlepším fotbalistům, jeho technika a střelba vždy nadchla přítomné diváky. Ale bez Bicana byl Sokol Škoda srovnatelný s většinou svých soupeřů v přeboru. A tak noviny konstatovaly, že nejen Bican je zodpovědný za hru útoku, ale i jeho spoluhráči se musí snažit, aby bojovali i se slabším soupeřem, jak nejlépe dovedou.

Od fotbalu trošku odbočíme, protože duben 1952 přinesl pro Hradec ještě jednu významnou sportovní událost. V pondělí 21. dubna ráno se v Hradci, mezi závodníky probíhající soutěže armádní spartakiády, objevil Emil Zátopek. Byla to jeho první návštěva Hradce. Městský rozhlas oznámil, že od 15 hod. bude Zátopek trénovat na závodní dráze stadionu. Několik tisíc nadšených obyvatel Hradce srdečně uvítalo našeho rekordmana, který s mladými zájemci provedl několik improvizovaných instruktáží a nakonec více než hodinu pravidelným tempem běhal svá „kolečka".

V pátek 25. dubna vyšel v novinách tento článek: "Dnes v pátek se koná po celý den nejtěžší závod armádní spartakiády v Hradci Králové, a to závod všestrannosti čet. V jeho pořadu, pravděpodobně mezi 15-16 hodinou, vybojuje náš světový rekordman škpt.Emil Zátopek závod v běhu na 3 km. Soupeři mu budou naši nejlepší vytrvalci Šourek, Tomis, Herčík, Novák a Liška, kteří byli pozváni ze soustředění lehkých atletů v Lomnici n. Popelkou. Změna startu Emila Zátopka byla provedena na žádost pracujících hradeckých podniků, kteří všichni chtějí pozdravit a vidět závodit na dráze hradeckého stadionu našeho nejlepšího atleta, který v dosud v Hradci nestartoval. Zatím jenom denně tisíce občanů a mládeže přihlíží jeho svědomitému a vytrvalému tréninku."

V osmém kole krajského přeboru došlo k velkému překvapení. 2500 diváků v Chlumci nad Cidlinou vidělo rušné utkání, ve kterém musel Sokol Škoda hodně bojovat, aby zachránil alespoň nerozhodný výsledek 2:2. Bořek a Bican byli střelci branek.

18. května se zrodila v těžkém zápase v Náchodě s Rubenou cenná remíza 0:0. Nejlepším hráčem na hřišti byl Krejčí, náchodský Čepelka bezpečně uhlídal Bicana.

Ve středu 4. června v přátelském zápase hostil Sokol Škoda ligový Ingstav Teplice. Bylo třeba pro pracující lid připravit kvalitní sportovní zážitek. Bez Holmana a Racka, nemocný Bican musel nastoupit alespoň do prvního poločasu. V něm nádhernou bombou přes zeď ze 30 metrů vstřelil vedoucí branku na 2:1. Zápas skončil remízou 2:2, první branku dal Bednář.

15. června 1952 se hrálo poslední, jedenácté kolo jarní poloviny soutěže. Sokol Škoda pokračoval v dobrých výkonech na domácím hřišti. 4000 diváků vidělo rekordní vítězství nad Agrostrojem Jičín. Jeho hráči bránili všemi prostředky, dokonce musel hráče napomínat dohlížející komisař zápasu. K vítězství 9:0 přispěl Bican 4 brankami, Bořek dal dvě, zbývající Michálek, Bednář a Markvart. Hradec hrál v sestavě: Matys - Andrejsek, Holman, Kosina - Singer Markvart - Bořek, Bednář, Bican, Pytlík, Michálek.

Osm vítězství, dva nerozhodné výsledky a jedna porážka, to byl výsledek po polovině soutěže. V tabulce to bylo první místo, ale 18 bodů mělo i mužstvo Úpolenu Úpice. Na třetím místě se 16 body bylo mužstvo ZAZ Jaroměř, v jehož týmu byl nejlepším hráčem Jiří Novák - otec budoucího hokejového reprezentanta z Pardubic.

Duben 1952 Sokolo Škoda Hradec Králové - ZAZ JAroměř

Zleva stojí: Kosina, Bednář, Bořek, Bican, Racek, Matys, Andrejsek, Krejčí, Pytlík, Markvart, Holman.

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín