www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Seriály » Působení Josefa Bicana v Hradci Králové » 4 díl - zápasy o postup, rok 1952

Zápasy o postup do nejvyšší soutěže, rok 1952

Kvalifikační zápas v Liberci s Kolorou

V úvodním zápase kvalifikace, 12.října, zvítězila Škoda v Semtíně 2:0 brankami Pultara a Bicana z trestného kopu. Utkání vidělo 12 000 diváků.

2. listopadu, už na domácím hřišti, před rekordní návštěvou 10 000 diváků, porazila Škoda mužstvo ÚDA Praha 3:0. Hrála v sestavě: Matys – Andrejsek, Štěrba, Kosina – Krejčí, Racek – Bořek, Pultar, Bican, Markvart, Michálek. Střelci branek byli Bican, Michálek a Bořek. Vše vypadalo více než nadějně. Z vojny se vrátil Štěrba a stal se hned pro mužstvo posilou.

9. listopadu nastoupila Škoda v dalším, rozhodujícím, kvalifikačním zápase v Liberci s Kolorou. Vítězství znamenalo postup do přeboru ČSR 1953. Těžko bylo uvěřit, že tisícové zástupy lidí, stoupající vyšlapanými cestičkami mezi sněhovými závějemi na Dvorský vrch ke hřišti liberecké Rudé hvězdy, jdou na fotbalové utkání.

 

Liberec  9. listopadu 1952

Liberec 9. listopadu 1952 | Před rozhodujícím zápasem s Kolorou Liberec

Zleva stojí: Racek, Bican, Bořek, Štěrba, Krejčí, Markvart. Zleva sedí: Matys, Michálek, Pultar, Andrejsek, Kosina.

Seriál o působení Josefa Bicana v Hradci Králové:

První díl - 1. díl - rok 1952
Druhý díl - 2. díl - Bican i Zátopek v Hradci Králové, rok 1952
Třetí díl - 3. díl - Odvetná část krajského přeboru, rok 1952
Pátý díl - 5. díl - Bican v Hradci...a znovu v Hradci

Hustý bílý příkrov kolem hrací plochy přivítal mužstvo Škody v této sestavě: Matys – Andrejsek, Štěrba, Kosina – Krejčí, Racek – Bořek, Pultar, Bican, Markvart, Michálek. Mužstvo Kolory začalo zápas lépe, vstřelilo i vedoucí branku, správně neuznanou pro postavení mimo hru. Fotbalisté Škodovky pomalu hry vyrovnali, až přišla nešťastná 40. minuta a v ní vyloučení nejlepšího hráče hostí, útočníka Bicana. Bican od počátku hry měl těžkou práci se středním záložníkem domácích Wienckem, který důsledně – ač mnohdy proti pravidlům hry – plnil úkol Bicanova „strážce“. Bedlivé střežení Bicana bylo součástí taktického plánu trenéra Kolory J.Čiháka. Ve zmíněné minutě hry se snažil Bican rychle dostat k míči, do výhodné střelecké pozice. Wiencek bránil a Bicanova ruka ho zasáhla do obličeje. Na upozornění libereckých hráčů se rozhodčí Kozok, který souboj neviděl, dotázal pomezního rozhodčího Nikla z Liberce !!!! a poté Bicana vykázal ze hřiště. Vzápětí nato nařídil proti Hradci pokutový kop. Střílel ho domácí Vacátko, Matys vyrazil, ale Vacátko vrátil míč zpět do sítě. Těsně před koncem poločasu Maštálko, po chybě obrany, zvýšil na 2:0 pro domácí. Po přestávce se Kolora, přes početní výhodu na hřišti, uchýlila k defenzívě, tlak hostujícího celku narůstal, ale až 7 minut před koncem celého zápasu snížil Bořek na 1:2. Porážka znamenala konec snu o postupu do nejvyšší soutěže.

Mužstvo Škody podalo ústřední sekci kopané protest proti řízení zápasu. Představíme ho ve zkrácené podobě.

"Oba pomezní rozhodčí, zejména Nikl, se způsobem svého vystupování během zápasu při výkonu tak důležité funkce, ani netajili stranickým zaujetím k domácímu oddílu a svým rozhodováním a chováním při něm přímo provokativně dávali najevo své nekritické „fandovství".

Nikl při proměnění penalty nejen křičel, ale vyskakoval do výše na postranní čáře a mával praporkem jako nejzuřivější fanoušek. Druhý pomezní se ničím nelišil od Nikla, zvláště pak v rozhodujícím okamžiku, kdy náš brankář Matys ležel na zemi pod těly několika závodníků, našich i domácích, a měla být odpískána surovost na našeho brankáře. Pomezní rozhodčí přímo fanatickým způsobem reklamoval penaltu. I v tomto momentě si hlavní rozhodčí nebyl jist a podlehl nátlaku pomezního.

Jedna z hlavních chyb rozhodčího byla ta, že v důsledku špatného lajnování hřiště musel odměřovat vzdálenost penalty a odměřil ji pouze na 8 kroků, takže tato byla kopána z daleko kratší vzdálenosti a docílení branky bylo domácím opět usnadněno.

Během zápasu ve většině případů nebyl tento rozhodčí ochoten uznat ani jeden aut pro hostující družstvo a hlavní rozhodčí musel někdy sám měnit jeho rozhodování. Na polovině domácích prohlašoval všechny rohy za auty, na polovině hostů neustále mával praporkem ve výši a pokaždé, když míč skončil za brankou, snažil se prosadit pro domácí roh. Dozorčí komisař tohoto zápasu, bratr Starý, se sám přesvědčil, že hlavní rozhodčí sám si nebyl vědom, že by se závodník Bican provinil. Když byl dotázán domácí závodník Wiencek, aby případ vysvětlil, nedovedl tento podat správnou odpověď a nakonec s ironickým smíchem vysvětloval případ naprosto falešně. Je nutné se ještě zmínit, že když hlavní rozhodčí se dohadoval s pomezním Niklem o vyloučení Bicana, udeřil levý obránce domácích našeho útočníka Bořka pěstí do žaludku, takže tento padl a zůstal delší dobu ležet s vyraženým dechem. Nikdo ze tří rozhodčích však nevěnoval tomuto hrubému násilí pozornost.

Pracující našeho národního podniku a celá pracující veřejnost Hradecka, která byla buď na zápase přítomna, nebo mu naslouchala v čs. rozhlase, je právem rozhořčena a otřesena ve své důvěře, že sjednocená tělovýchova definitivně vyhladí z našeho sportu takovéto způsoby. Nesprávným počínáním několika jednotlivců byla v neděli v Liberci poškozena celoroční poctivá práce našeho družstva, které nejen na hřišti, ale i svými pracovními závazky v našem podniku je příkladem na cestě k budování socialismu a nového typu sportovce.

Byli to právě příslušníci našeho mistrovského družstva, kteří výzvu národního podniku Buzuluk přijali za svoji věc a propagovali ji mezi všemi pracujícími našeho podniku. Podle jejich příkladů bylo uzavřeno množství hodnotných socialistických závazků za včasné splnění nejdůležitějších zakázek pro SSSR. Jsou to naši dělníci, kteří prostřednictvím svých zastupitelských orgánů podávají spolu s námi tento protest s důvěrou, že vedení ústřední sekce kopané nedělní případ v Liberci do všech podrobností vyšetří, spravedlivě posoudí a náležitě potrestá viníky.

Tím budou naši dělníci utvrzeni ve své důvěře, že si skutečně bereme vzor ze sovětské fyskultury, a že skutečně likvidujeme staré prvky, které se v naší kopané ještě někdy vyskytují. Víme, že jsou již vzdálené doby, kdy o osudech oddílů a jejich vítězství bylo rozhodováno u zeleného stolu, proto snad nežádáme z nedělního zápasu vítězství, ale navrhujeme, aby v zájmu naprosté regulérnosti a důvěry veřejnosti byl zápas sehrán znovu, pod vedením rozhodčích, kteří by byli zárukou dobrého poměru k socialistické tělovýchově."

Protest zůstal nevyslyšen, možná, že pracující lid libereckého kraje nejvyšší soutěž potřeboval víc... .

16. listopadu se hrál poslední zápas kvalifikace. Vítězství nad Havlíčkovým Brodem 11:0 už bylo jen smutným loučením. 5 branek dal Bican, 2 Bořek, Michálek, Štěrba, Pultar a vlastní.

JR (10.12.2014)

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín