www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Seriály » Historie fotbalu v Hradci Králové » 4. díl: 1909 - 1910

4. díl: 1909 - 1910

1909

Všechen sportovní tisk zaznamenal, že Slavia Praha 21. března prohrála po dvanácti letech s domácím mužstvem. Pokořil ji Smíchov 3:1, dokonce na domácím hřišti. Naposledy prohrála Slavia 25. března 1897 s pražským DFC.

V neděli 4. dubna měla být zahájena sezona v Hradci zápasem s SK Bubeneč. Ovšem počasí nepřálo, kvůli zaplavenému hřišti byl zrušen i další zápas 11. dubna, soupeřem měl být SK Olymp Pardubice. Tak se 646 platících diváků dočkalo až v neděli 18. dubna, kdy domácí SK Hradec porazil Čechii Kolín 6:1. Radost z úspěšného vstupu neměla dlouhého trvání. 25. dubna přišla porážka s SK Smíchov 2:6, kterou vidělo rekordních 914 diváků. V neděli 9. května skončil výjezd do Kolína remízou s AFK 1:1 a o týden později přijelo, v té době nejobávanější mužstvo celých Čech, Viktoria Žižkov. Hradec nastoupil k tomuto zápasu v sestavě: Tvrzský-Hynek, Žabokrtský-Mašta, Černý, Majer-Hodek, Šenfluk, Neuman, Sikáček, Hlaváček. 746 diváků viděli malou senzaci, tedy vítězství domácího týmu 4:2, i když o poločase prohrával 1:2. Dvě branky dal Neuman, jednu Hlaváček a Černý.

Václav Petrovický v roce 1909Po skvělém úspěchu porazil SK Hradec Dvůr Králové 15:0 a remizoval s Meteorem Vinohrady 3:3. Na konci května uskutečnil klub úspěšný zájezd do Plzně. V neděli 30. května remizoval s SK Plzeň 3:3, o den později byl výsledek ještě lepší. Telegram oznámil cennou výhru 3:0.

Došlo také na výměnu dresů. Zavedeny byly známé červené kalhoty a bílé košile s hvězdou, starý dres zdědila rezerva.

6. června přijel AFK Vršovice. Mužstva již seděla ustrojená v kabinách v parku, když se strhl takový déšť, že na hru nebylo ani pomyšlení a ze zápasu sešlo.

Ke konci jarní sezony výkonnost mužstva značně klesla. 10. června zvítězily Pardubice v Hradci 9:0, 13. června v odvetě v Pardubicích zvítězili opět domácí, tentokrát 8:0. V posledním jarním utkání si zlomil ruku nejlepší hráč hradeckých-Neuman.

V neděli 5. září byl sehrán první podzimní zápas, SK Hradec porazil Olympii Praha 7 5:0 (2:0). Dvě branky dal uzdravený Neuman, po jedné Mašta, Hodek a Hlaváček. V mužstvu se objevil nový hráč, brankář z Pardubic Kačerovský. Premiéra mu vyšla skvěle. 12. září v zápase s Unionem Plzeň 8:0 (4:0) chytil penaltu. Neuman skóroval čtyřikrát, Hodek dvakrát, jednou se trefil Černý a pravá spojka. Po remíze s AFK Vršovice 2:2 porazili hradečtí Union Žižkov 4:0 (1:0). Nejlepší výkon podal Neuman, střelec dvou branek.

Neuman pokračoval ve výborném výkonu i v neděli 10. října v Pardubicích. Byl jediným střelcem zápasu a SK Hradec slavil cennou výhru 1:0. Raritou zápasu bylo, že jej rozhodovali na hřišti dva rozhodčí, pánové Fráňa a Pleskot.

SK Hradec vyhrál s Pardubicemi i odvetu o týden později v Hradci, tentokrát 2:0. V závěru roku ještě SK Hradec porazil Chrudim 2:0 brankami Neumana a Žabokrtského. Dvojzápas s mužstvem SK Staroměstská Olympie v Hradci skončil poprvé výhrou domácích 3:2, druhý den, 1. listopadu, Hradec prohrál 0:3.Poslední zápas roku se hrál 21. listopadu na hřišti, na kterém bylo 20 cm sněhu. Derniéra se nepovedla, SK Hradec-Meteor Vinohrady 0:2

1910

I v tomto roce se zrodilo několik pěkných výsledků. V jarní polovině porazil SK Hradec Meteor Vinohrady 2:0, Vinohradský SK 6:0, Chrudim 3:0, Vršovice 2.1. S Unionem Plzeň nejdříve remizoval 2:2, druhý zápas vyhrál 9:0.
V neděli 22. května byl v Hradci Králové fotbalový svátek, a i když Hradec podlehl Spartě 4:5, bylo se na co dívat.

Nechme zavzpomínat opět Františka Sikáčka. „Některé zápasy utkvěly mi podnes v paměti, buď svojí význačností, neb osobním vztahem. Tak zápas s SK Kladno v roce 1910 v Hradci Králové. Kladno bylo tehdy ve výborné formě, jmenovitě na křídlech měli letouny, kteří zakládali všechny krajně nebezpečné útoky Kladna. V záloze u nás hráli v tomto zápase Hlaváček (levý), Černý (střed), Majer (pravý). Polovinu jsme slavně prohráli 3:0, hlavně špatnou hrou našich krajních záložníků proti výborným křídlům kladenským. Zvláště těžký Hlaváček nemohl udržeti pravé křídlo, které bylo vlastním původcem našich goalů. V polovině mně řekl Neuman:"Musíš jíti do halvu." Šel jsem, usadil jsem se i křídla a nepustil je-druhou půlku jsme vyhráli 1:0. To byl můj začátek mojí kariéry v halvu, kdež jsem od té doby hrával stále."

Jarní sezona byla zakončena výhrou nad Novoměstským SK 4:2 (2:1). Začaly prázdniny a na prázdninové zájezdy vyráželo tzv. prázdninové mužstvo, složené z rezervy, Old Boys a z pár hráčů prvého mužstva. Byly to spíše výlety, protože v Náchodě, Jaroměři, Červeném Kostelci neměli vážnějšího soupeře. Lepší mužstvo míval Potštýn, kde bývali hráči z Prahy na letním bytě. Ve středu 27. července zvítězil SK Hradec nad Orlicí Potštýn 4:2, v neděli 31. července vyrazil do Kladna.

František Sikáček: "Do Kladna jelo prázdninové mužstvo na dva dny. Já sám jsem nemohl jeti. Po prvním zápase, tuším 7:0, obdržel jsem od mládenců z Kladna telegram:"Přijeď, je nás 10!" Vypravil jsem se hned do Kladna a šťastně dorazil na kladenské hřiště před počátkem zápasu. Bylo tenkrát tropické vedro. My měli mužstvo opravdu prázdninové. Pamatuji se, že v backu měl hrát Mareš s Matějkou, já v centrhalvu. V první minutě hry se však Matějkovi stal nějaký úraz, že nemohl vůbec hráti a já musel jít do backu. Nikdy mi nebyl zápas tak dlouhý, jako tenkrát. Hráli jsme v 10, staří páni v 10 minutách toho měli dost při velkém vedru, a tak jsme zbyli pouze asi 3 hráči, kteří jsme mohli a chtěli zoufale se brániti výborně hrajícím kladeňákům. Po zápase jsem byl tak vyčerpán, že mě museli hráči ze hřiště odvést, což se mi už nikdy nestalo."

Na podzim Hradec zvítězil v Náchodě 8:0, Čechii Karlín porazil 2:0 a s Novoměstským SK remizoval 0:0. V závěru roku 1910 SK Hradec porazil Meteor VIII. 3:1 a s Meteorem Vinohrady uhrál nerozhodný výsledek 1:1.

SK Hradec Králové v Náchodě v roce 1910

JR ( 02/2018)

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín