www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

3. díl: 1908

1908

Tento rok znamenal velký rozvoj hradeckého fotbalu. SK Hradec měl již čtyři mužstva, kromě rezervy ještě JUNIORS a OLD BOYS, a hrálo se nepřetržitě celý rok, každou neděli a svátek.

Sezonu SK Hradec zahájil 25. března zápasem s SK Karlín a výhrou 9:2 (5:1). V neděli 29. března hostil na svém hřišti celek SK Čechie Kolín.

František SikáčekTakto na zápas vzpomínal v Osvětě lidu František Sikáček, dlouholetý hráč SK Hradec. „Do Hradce Králové jsem přišel v roce 1906 jako patnáctiletý student a hrál jsem pravou spojku v reservě. Krátký čas jsem hrál v Studentském SK založeném studenty, který se však dlouho neudržel a po jeho rozejití většina z nás se vrátila do SK Hradec Králové. V závodním mužstvu Hradeckého SK jsem hrál poprvé na jaře 1908 proti Čechii Kolín pravou spojku. Na tomto místě hrával dosud Hlaváček, který nemohl v tomto zápase hráti. Vlivem Josefa Černého (záložníka) jsem byl stavěn, ačkoliv jsem byl tělesně velmi slabý. Zápas jsme vyhráli 6:1, tři goaly dal Neuman, tři já. Jeden z těchto goalů docílil jsem tím způsobem, že při kopu z roku hodil jsem brankáře s míčem do sítě. Od toho zápasu jsem stále hrál až do roku 1913, kdy jsem k zápasům přestal ze svého působiště dojížděti."

V dubnu SK Hradec porazil svoji rezervu 8:1, prohrál s Vinohradským Teamem 2:7 a remízu 3:3 si odvezl z Kolína ze zápasu s AFK.

V neděli 3. května porazil na domácím hřišti Čechii Mladá Boleslav 2:0 (0:0) a o týden později odvěkého rivala SK Pardubice 3:1 (1:1). V sobotu 16. května si z Hradce odvezla porážku 6:2 Viktoria Žižkov, aby hned v neděli v odvetě zvítězila 2:1.

Pak přišla sobota 23. května a takto o ní píše kniha Černobílá historie.

Ještě nikdy předtím se na českém „venkově", tedy mimo Prahu, nepředstavili angličtí profesionálové. Není proto divu, že pro Hradec Králové byl zápas proti Crystal Palace velkou událostí. Soupeř z Londýna právě dosáhl na čtvrté místo v Southern League Division One, třetí nejvyšší soutěži v Anglii. „S cílem poskytnout hráčům příjemný prázdninový výlet po náročné sezoně přijalo vedení klubu pozvání k odehrání série zápasů do Čech," píše se ročence londýnského klubu ze sezony 1907/08.

K zápasu v Hradci vyrazili Angličané až poté, co třikrát porazili Slavii a jednou Smíchov. A byl to pro ně nejsnazší duel celého turné. Je vypovídající, že se mu v celém textu o výpravě do Čech věnují přibližně na stejném prostoru jako pražským památkám. „V sobotu jsme jeli do Könnigratz. Proti nám se postavili univerzitní studenti a hráli nanejvýš gentlemansky, jenže nebyli nám vyrovnaným soupeřem-porazili jsme je 10:1. Museli jsme tam zůstat přes noc a druhý den vstát v pět ráno, abychom stihli jediný vlak, který nám byl k užitku," píše se o cestě na východ Čech v ročence Crystal Palace z roku 1908.

Dokonalou představu o tom, jak zápas probíhal, dává zpráva z „footballového pondělníku" Sport a hry z 25. května 1908. Doslova se v ní píše:"V 6 hodin 6 min. zahájena hra, soudcem p.Sadilem. Los vyhrává Hradec, volí po větru. Cr. Udává ostré tempo, načež Hradec odpovídá rychlými výpady obou křídel. V 7.min. ofside Hradec, v 8. min. přestřeluje pravé křídlo. Ačkoliv jsou Hradečtí na svém hřišti, přece jsou handicapováni kluzkým terainem, který jak se zdá, Angličanům nevadí."

Na tom se Sport a hry shodují s tím, co o zápase píše hradecký Ratibor. Ten zmiňuje „fair hru", ale upozorňuje rovněž na „špatný, rozmoklý terrain," kvůli kterému „brankáři Hradce ujížděla půda pod nohama, jistě by nejeden z 10 goalů chytil."

Domácím hráčům neznepříjemňoval hru jen hustý déšť, který je v půli vyprovázel ze hřiště se skóre 0:5, ale také pohyb soupeřů. Za Crystal Palace nastupovali hráči „otřískaní" ligovými zápasy, zatímco proti nim stáli"fotbalisté", kteří ještě donedávna bojovali za to, aby se tahle hra nad soutokem Labe a Orlice naplno usadila.

„Nádherné přihrávky, úžasný běh těchto většinou již starších, namnoze již bezvlasých gentlemanů," nešetří Ratibor chválou při hodnocení soupeře z Londýna a ukazuje shovívavost vůči domácímu: "Hradečtí hráli, jak měli, ač poněkud s trémou, docílili jednoho úspěchu, ačkoli dvou jiných si ujíti nechali."

Ach ano, jednoho gólu v síti vzácných hostů se diváci namačkáni okolo hřiště dočkali. Padl hned poté, co hosté zvýšili na 6:0

Sport a hry: "Hradec z výkopu útočí, pravá spojka shootuje, brankář chytá, avšak výborný centr vráží míč do goalu." Tím centrem byl Josef Neuman - vynikající střelec, jehož pověst díky této trefě dosáhla až mytických rozměrů. Osvěta lidu v roce 1925:" Branku za Hradec vstřelil Neuman tak prudce, že brankář Angličanů musel býti dlouho stavěn na nohy."

Je klidně možné, že urostlý Neuman svedl s brankářem v dorážce ostrý souboj. Nebo - a to ostatně naznačuje i referát ze Sportu a her - byla původcem tvrdé střely pravá spojka, brankář Johnson míč vyrazil, a zatímco byl otřesený zákrokem samým či následným pádem, dorážející Neuman pouze využil jeho dezorientace. Do konce zápasu (hrálo se na žádost obou týmů na 35 a 40 minut) se hráči Crystal Palace každopádně trefili ještě čtyřikrát a zaznamenali tak nejvyšší vítězství během svého českého turné.

„Hřiště bylo úplně rozmoklé. Hra byla neobyčejně fair, což dokazuje to, že byl toliko 1 volný kop pro podražení za celou hru. Direktor Cr. byl hrou nadšen a vyslovil se, že opět navštíví Hradec, bude-li někdy pořádati mužstvo tournée po kontinentě," shrnul vysokou porážku domácích Sport a hry.

Než se hráči SK Hradec z porážky oklepali, trvalo to skoro celý měsíc. Přišly tři porážky v řadě. S Novoměstským Praha 3:4, pak dvakrát s SK Smíchov 1:3 a 0:1. Až 18. června černá série skončila a SK Hradec, ač v kombinované sestavě, porazil AFK Kolín 2:0 (0:0). Následovala výhra nad SK Jičín 3:0 (3:0) a v neděli 28. června byl v Hradci Králové další fotbalový svátek. Poprvé do Hradce Králové dorazila Slavia Praha. Domácí nestačili, i přes slibný první poločas prohráli 1:4 (1:0). Odveta se hrála hned druhý den a skončila opět porážkou 0:3 (0:1). Závěr jarní sezony odehrál SK Hradec 5. července v Kladně, kde podlehl místnímu SK 0:2.

Ratiboř zhodnotil jarní část konstatováním, že forma jde pomalu nahoru, že se osvědčila výměna brankáře, a že vrcholem byl zápas s Crystal Palace. Odehráno bylo 18 zápasů, 8 vítězných, 1 nerozhodně a 9 porážek. Skóre 51:46.

Během podzimní sezony přišli noví hráči Hykl a Matela, kteří se dobře uplatnili. Hradec si připsal vysoké výhry, poražen odešel jaroměřský Student 10:0, královédvorský Student 12:0, Kostelec nad Orlicí 14:1, SK Náchod 15:1. V neděli 27. září poprvé v Hradci hrál tým SK Plzeň. Domácím se utkání nevydařilo, porážka 2:3 hodně mrzela. O den později se hrála odveta, kterou již hráči SK Hradec zvládli a zvítězili 5:4 (2:3). Říjnové zápasy se příliš nevydařily. Prohra s AFK Kolín 0:1, remíza se Slavií Praha „Old Boys" 2:2 a v neděli 18. října nepříjemná porážka s SK Pardubicemi 1:5 (1:0).

V Čechách a na Moravě byla v té době v činnosti již stovka fotbalových klubů a kroužků, z nichž polovina byla členy Českého svazu fotbalového a požívala jeho ochrany.

Sport a hry ze dne 25. května 1908

Fotografie

Časopis Sport a hry z 25.5.1908 - reportáž ze zápasu SK Hradec Králové - Crystal Palace je na druhé straně

Časopis Sport a hry z 25.5.1908 - reportáž ze zápasu SK Hradec Králové - Crystal Palace je na druhé straně

Ročenka Crystal Palace 1908 se zmínkou o zájezdu do Čech - Zdroj Crystal Palace FC

Ročenka Crystal Palace 1908 se zmínkou o zájezdu do Čech - Zdroj Crystal Palace FC

Ročenka Crystal Palace 1908 se zmínkou o zájezdu do Čech - Zdroj Crystal Palace FC

Ročenka Crystal Palace 1908 se zmínkou o zájezdu do Čech - Zdroj Crystal Palace FC

Stadion Crystal Palace - v letech 1895 - 1914 se zde hrálo finále Anglického pohářu. Klub Crystal Palace zde hrál od svého vzniku v roce 1905 do roku 1915. Skleněný palác v pozadí byl zničen požárem v roce 1936

Stadion Crystal Palace - v letech 1895 - 1914 se zde hrálo finále Anglického pohářu. Klub Crystal Palace zde hrál od svého vzniku v roce 1905 do roku 1915. Skleněný palác v pozadí byl zničen požárem v roce 1936

Starý domácí program Crystal Palace FC London

Starý domácí program Crystal Palace FC London

František Sikáček

František Sikáček

Časopis Sport a hry z 25.5.1908 - reportáž ze zápasu SK Hradec Králové - Crystal Palace

Časopis Sport a hry z 25.5.1908 - reportáž ze zápasu SK Hradec Králové - Crystal Palace

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín