www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Sporty » Fotbal » Můj den v kalendáři – 11.3.1956

Spartak Hradec Králové – Slovan Bratislava 3:0

V Hradci Králové dlouho očekávaný, historicky první prvoligový zápas se hrál 11. března 1956 - byl to poslední ročník, kdy se ještě hrálo systémem jaro - podzim. Slovan přijel do Hradce jako aktuální mistr ligy a byl proto v tomto zápase považován za jasného favorita. Staré hřiště bylo doslova nadupané diváky z celého kraje a konečný verdikt zněl 11.000 diváků, když hodinu před výkopem již bylo přítomno 9.000 natěšených fanoušků.

Mužstva nastoupila v těchto sestavách: hosté - Schrojf - Jankovič, Vičan, Čírka - Jajcaj, Benedikovič, - Moravčík, Kováč, Bíly, Molnár a Hlavatý. Domácí: Matys - Andrejsek, Chobot, Mach - Štěrba, Krejčí - Šindelář, Šubrt, Pičman, Macek a Michálek.

Hradec začal v tomto utkání náporem a v 8. minutě již vedl 1:0 pohotovou brankou Macka. 2 minuty před koncem 1. poločasu to byl opět Macek, kdo skóroval a mužstva odcházela do kabin s překvapivým skóre 2:0 pro domácí. Do 2. poločasu nastupovali Spartakovci na hřiště za nadšeného potlesku celého hlediště a působili velice vyrovnaně. Za dalších 10 minut se opět zaskvěl Macek, který dovršil hattrick a o zápase bylo prakticky rozhodnuto. Hradec předvedl velice kvalitní výkon a celé jeho mužstvo překvapilo vyrovnaností ve všech svých řadách. Konečný výsledek 3:0 s tak kvalitním soupeřem byl pro hradecké fanoušky doslova bombou. Hráči Slovanu nehráli v tomto utkání vůbec špatnou roli, ale domácí zahráli nad očekávání dobře, navíc měli i potřebné štěstí. V kádru Hradce nastoupilo 6 fotbalistů, kteří v roce 1960 získali pro Hradec Králové mistrovský titul. Byli to Miroslav Andrejsek, Zdeněk Krejčí, Zdeněk Macek, František Malík, Miroslav Michálek a Zdeněk Pičman.

Můj den v kalendáři - 11.3.1956

A nyní trochu mých osobních vzpomínek na rok 1956, kdy jsem začal chodit se svým dědou na staré hřiště U Nemocnice. Bylo mi tenkrát 8 let a samozřejmě si z toho zápasu mnoho nepamatuji, ale když někdy přijde mezi sportovními přáteli zmínka o tomto střetnutí, tak hrdě říkám, že jsem tam byl.

Nástup k prvnímu prvoligovému zápase se Slovanem Bratislava, březen 1956

Nástup k prvnímu prvoligovému zápase se Slovanem Bratislava, březen 1956


Mám však i jiné zážitky z té doby, o které se s Vámi chci podělit. Pamatuji se, že někteří diváci, aby nemuseli platit, sledovali zápasy z okolních stromů kolem starého hřiště. Na straně k Orlici byla dřevěná ohrada, kde byly od suků díry a u nich stáli fandové a dívali se třeba celý zápas jedním okem, co se děje na hřišti. Vedle nich pak přes ohradu koukali na fotbal ti vynalézavější, kteří přijeli na kole a z něho pak sledovali přes ohradu průběh utkání. To se už nikde nevidí. Nedávno jsem byl v Mladé Boleslavi na ligovém zápase s Libercem a přestože jsou kolem stadionu v těsné blízkosti vysoké domy, tak jsem v okně neviděl jediného diváka.

Těch vzpomínek a zážitků ze starého hřiště je spousta a na průchody kolem pořadatelů při trhání lístků si určitě někteří pamětníci, v té době školou povinní, jistě vzpomenou. Muselo se zdravit a pokud někdo z kluků nepozdravil, tak ho vrátili a musel projít ještě jednou, dokud slušně nepozdravil „Dobrý den". Pokud někdo z těchto kluků měl výšku přes 150 cm, tak už musel zaplatit zlevněný lístek. Když jsme měli hlad, tak za 20 haléřů jsme chodili do stánku pro krajíc chleba s hořčicí. V době let padesátých tolik zábavy nebylo a lidé se chodili bavit hlavně fotbalem. Na hřišti byla neskutečně nádherná atmosféra a na kopec, kam chodili fanouškové na stání se vzpomíná mezi pamětníky dodnes. Další diváci měli pak svá místa hned za plotem u postranních čar, kde se v řádu pár decimetrů pohybovali postranní rozhodčí a ti to neměli v Hradci vůbec lehké. Stávalo se totiž dosti často, že dostávali deštníky od diváků přes hlavu, když mávali třeba v neprospěch domácího mužstva. Jednou se stalo, že fanouškové hlavního rozhodčího vymáchali v Orlici a od té doby se to vždy křičelo na rozhodčí, aby pískali pořádně, nebo skončí v Orlici.

Hezký zážitek prožil tu památnou neděli i tehdy patnáctiletý Pavel Michálek z Hradce Králové a vzpomíná na ten den dodnes: s celou rodinou šel na oběd do hradeckého Grandu a když již tehdy fotbalový nadšenec Pavel vešel dovnitř do jídelny, byl doslova šokován - stolovali zde fotbalisté mistra republiky 1955 Slovanu Bratislava i s jejich největšími hvězdami Schrojfem, Vičanem, Benedikovičem, Venglošem, Bílým a dalšími borci. Nechal si je samozřejmě všechny podepsat včetně trenéra - tuto vzácnou relikvii má dodnes ve svém archivu.

První branka Zdeňka Macka na 1:0, březen 1956 zápas se Slovanem Bratislava

První branka Zdeňka Macka na 1:0, v zápase se Slovanem Bratislava v březnu 1956.

Na závěr mého vzpomínání bych chtěl vzpomenout na střelce všech tří branek se Slovanem Bratislava, na pana Zdeňka Macka. Byl to velice slušný a skromný člověk a zažil jsem s ním někdy kolem roku 2000 tuto příhodu: Stará garda, která získala v roce 1960 pro Hradec mistra ligy, se scházela v pravidelných intervalech vždy na Novém Hradci Králové v restauraci Country klubu. Stál jsem před tímto podnikem, když z něho právě vycházeli bývalí fotbalisté Spartaku Zdeněk Macek, Ladislav Pokorný a masér Ladislav Kopecký, se kterým jsem se dobře znal. Všichni tři pánové se u mne zastavili a já jsem panu Mackovi připomněl jeho hattrick Viliamu Schrojfovi v roce 1956 v onom památném zápase s výsledkem 3:0 pro Hradec. Jeho údiv ve tváři a následná otázka ,, Vy mě znáte?" mě úplně odzbrojila. Ihned jsem reagoval a říkal jsem mu, že jsem na tom zápase jako osmiletý kluk byl a že ho znám nejenom já, ale stále si o tom povídají pamětníci tohoto zápasu. Nevěřili byste, jakou ohromnou radost tento tehdy již starší pán při mých slovech prožíval a já jsem mu jí tenkrát strašně moc přál.

ST (4.5.2015)

 

Fotografie

Březen 1956 – Hradec nastupuje k historicky prvnímu prvoligovému zápasu proti Slovanu Bratislava

Březen 1956 – Hradec nastupuje k historicky prvnímu prvoligovému zápasu proti Slovanu Bratislava

Březen 1956 – Mackova první branka v zápase se Slovanem Bratislava

Březen 1956 – Mackova první branka v zápase se Slovanem Bratislava

Momentka ze zápasu se Slovanem Bratislava v březnu 1956

Momentka ze zápasu se Slovanem Bratislava v březnu 1956

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín